1.

Vi börjar med en förundersökning.

2.

Optikern kommer att ställa några frågor om din allmänna hälsa.

3.

Efter frågorna är det dags för inledande tester.

4.

Avståndet mellan dina pupiller mäts.

5.

Nu kommer tavlan med bokstäver.

6.

Slutligen är det dags att diskutera åtgärd med din optiker.

1. Vi börjar med en förundersökning.

1. Vi börjar med en förundersökning.

Du får titta in i ett instrument som ger ett första ungefärligt värde på ditt synfel. Därefter görs en tryckmätning, mer känd hos kunderna som ”luftpuffen” eftersom maskinen puffar ut luft mot ögat. Vissa tycker att det kan kännas lite obehagligt. Man gör tre stycken på varje öga för att få ett medelvärde.

Pulsen påverkar hornhinnan och du får olika värden beroende på var exakt under hjärtslaget provet tas. Tryckmätningen visar om det finns en ökad risk för glaukom, eftersom det är den vanligaste anledningen till blindhet och blinda fläckar i västvärlden.

2. Anamnes

Därefter ställer optikern förberedande frågor om din allmänhälsa, en så kallad anamnes. Här får man reda på mycket: varför du är här, vilka eventuella problem du har samt vilka glasögon du tidigare haft. Utifrån denna dialog kan optikern bilda sig en uppfattning om vad som passar just dig och dina behov. 


3. Efter frågorna är det dags för inledande tester.

Först kontrolleras om det finns någon tendens till dubbelseende eller eventuell ögonsmärta. Detta undersöks genom att du får följa exempelvis en pinne med blicken och säga till om du ser dubbelt eller om det gör ont. Det är för att kontrollera ögonrörelserna och se om det finns någon skelning eller om pupillerna drar ihop sig. Är det något som inte fungerar som det ska kan det vara ett tecken på ögonsjukdom eller annan komplikation.

Mätning av pupilldistans

4. Mätning av pupilldistans

När optikern försäkrat sig om ögonhälsan mäts avståndet mellan dina pupiller för att kunna ställa in instrumenten rätt.

Måttet används också när glasögonen ska slipas för att få rätt optiskt centrum mellan ögonen. Annars riskerar du att få problem med dubbelbild.

5. Tavlan med bokstäver

Först nu kommer det som de flesta förknippar med en synundersökning – tavlan med bokstäver. Optikern ställer in dina värden i en foropter. När du tittar i denna så justeras styrkan successivt och du får berätta om det blir bättre eller sämre med olika val av glas. Optikern lägger in den uppmätta styrkan i en provbåge för att ytterligare bedöma din syn. Du får berätta hur det känns och eventuella finjusteringar görs. Därefter tar optikern fram ett recept där det framgår om du är närsynt, översynt, har brytningsfel eller andra synfel.

Hur behandlar man?

6. Diskutera åtgärden med din optiker

Slutligen är det dags att diskutera åtgärd med din optiker. Ska du ha glasögon eller kontaktlinser eller både och. I så fall, vilka glas behöver du och vilken typ av kontaktlinser är lämpliga? Om du ska ha glasögon får du råd och tips kring bågval och vad som passar just dig och din stil. Finns det indikationer under synundersökningen att det finns någon ögonkomplikation så kan du bli remitterad till ögonläkare eller ortoptist för vidare utredning.

Hur behandlar man?